top of page

Hoe kom je achter jouw purpose?

Bijgewerkt op: 22 feb.Verlang je ook naar een diepere verbinding met je werk, wil je een positieve impact hebben en streven naar een leven dat in lijn is met je ware doelen en waarden? Dit streven naar ‘purpose’ kan zowel vervulling als succes opleveren, maar het vinden ervan kan een uitdagende reis zijn. In dit artikel help ik je alvast op weg om een beginnetje te maken.

 

Hoe begin je?

Het begint allemaal met zelfreflectie en een gevoel van ontevredenheid. Neem om te beginnen de tijd om na te denken over wat jou werkelijk drijft en inspireert. Stel jezelf vragen als:


  • Wat zijn mijn diepste waarden en overtuigingen?

  • Wat motiveert mij om ’s ochtends uit bed te komen?

  • Welke activiteiten geven mij energie en vervulling?

  • Waar ben ik gepassioneerd over?

  • Welke problemen in de wereld raken mij het meest?

 

Door deze vragen te beantwoorden, kun je inzicht krijgen in wat jouw purpose zou kunnen zijn.


Wat betekent ‘Purpose’?

Purpose, ook wel 'doel' of 'bedoeling' genoemd, verwijst naar het diepgaande gevoel van betekenis en voldoening dat voortkomt uit het begrijpen en nastreven van een hoger doel in het leven. Het gaat om meer dan alleen het hebben van doelen of ambities; het draait om het identificeren en omarmen van datgene wat jouw leven zinvol maakt en wat jou motiveert om elke dag uit bed te komen.

 

Voor veel mensen omvat purpose het gevoel van verbondenheid met iets groters dan henzelf, zoals een gemeenschap, een ideaal, of een hoger spiritueel concept. Het gaat vaak gepaard met een diep gevoel van vervulling, tevredenheid en vreugde dat voortkomt uit het bijdragen aan het welzijn van anderen of het bereiken van een hoger doel.

 

Purpose kan op verschillende manieren worden ervaren en geuit, afhankelijk van individuele waarden, overtuigingen en levensomstandigheden. Voor de ene persoon kan het vinden van purpose betekenen dat ze hun passies volgen in hun carrière, terwijl het voor anderen kan betekenen dat ze zich inzetten voor een nobel doel of een gemeenschapsservice.

In essentie is purpose een innerlijke drijfveer die mensen inspireert om hun leven op een zinvolle manier vorm te geven, waarbij ze streven naar persoonlijke groei, het welzijn van anderen en het creëren van een positieve impact op de wereld om hen heen. Het vinden en omarmen van purpose kan een transformatieve reis zijn die diepte en betekenis toevoegt aan het leven van een individu, waardoor ze een gevoel van voldoening en vervulling ervaren dat verder reikt dan materiële successen.


Identificeer jouw sterke punten

Vaak ligt jouw purpose verscholen in de dingen waar je van nature goed in bent. Identificeer jouw sterke punten, talenten en vaardigheden. Wat onderscheidt jou van anderen? Welke activiteiten doe je graag en waar krijg je complimenten over? Door jouw sterke punten te benutten in jouw werk, breng je jouw purpose dichterbij.

 

Luister naar je intuïtie

Soms ligt jouw purpose niet voor de hand en kan het nodig zijn om naar je intuïtie te luisteren. Let op de momenten waarop je een diep gevoel van voldoening ervaart, zelfs als het niet logisch lijkt. Deze momenten kunnen aanwijzingen zijn dat je op het goede pad bent richting jouw purpose.

 

Wees niet bang om risico’s te nemen

Het vinden van jouw purpose gaat meestal gepaard met het nemen van risico’s. Daarvoor is het belangrijk dat je niet bang bent om uit je comfortzone te stappen. Wees niet bang om tijdens deze reis te falen, opnieuw te beginnen en nieuwe paden te verkennen. Fouten maken is trouwens een natuurlijk onderdeel van het leerproces en kan je uiteindelijk dichterbij jouw purpose brengen.

 

Onderzoek verschillende mogelijkheden

Het kan zijn dat jouw purpose zich niet beperkt tot één specifiek (vak)gebied of branche. Wees open voor het verkennen van verschillende mogelijkheden en kansen. Praat met mensen in verschillende vakgebieden, volg cursussen, lees boeken en blijf nieuwsgierig. Door je horizon te verbreden, kun je nieuwe aspecten van jouw purpose ontdekken.

 

Wees geduldig

Het vinden van jouw purpose is een proces dat tijd en geduld vergt. Het kan zijn dat je meerdere pogingen moet doen en dat je onderweg obstakels tegenkomkt. Je geduld wordt meestal wel beloond. Jouw purpose zal zich uiteindelijk openbren als je er consequent naar blijft streven.

 

PS: Wil jij ook jouw purpose vinden? Neem dan deel aan de Purpose Challenge van 18 t/m 22 maart a.s. In 5 dagen volg je dan allerlei boeiende videolessen en kom je weer een stapje dichterbij jouw vervullen en succes. Schijf je in via deze link.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page