top of page

Wat als je droom totaal mislukt lijkt?

Bijgewerkt op: 5 okt. 2023

Reken af met oude overtuigingen zodat je bedrijf weer tot bloei komt


wat-als-je-droom-mislukt-is
verdrietige ondernemer

Wat nu als jij je passie hebt gevonden, maar het wil maar niet van de grond komen? Zelfs nu je alles hebt geprobeerd: je hebt je website gebouwd, je schrijft regelmatig blogs en artikelen, je bent aan het netwerken, je kent de theorie en de praktijk van ‘the Secret’, het geheim van het bewust creëren. Met veel dingen in je leven is dit ook gelukt, alleen nog niet met je werk, met je grootste passie die je in de wereld wilt zetten. Dat is van de zotte, want je wilt toch iets goeds aan de wereld bijdragen? Doe jij dan iets niet goed? Of zie je iets totaal over het hoofd? Hoe voorkom je dat je in kringetjes blijft ronddraaien? Hoe zorg je er dan weer voor dat je bedrijf floreert?


Ik zie het vaak om mij heen en ook ik heb hier zelf vaak mee geworsteld. Vanmiddag belt een klant mij op. Zij is een mooie en wijze dame en zo op het oog heeft zij haar leven goed voor elkaar. Ze weet ook dat wat ze te bieden heeft, van grote waarde is voor de maatschappij. Ze werkt zich alleen een ongeluk en vanmiddag lijkt het echt op te zijn. Ze heeft geen energie meer, slaapt amper nog, is boos en ook ten einde raad. “Wat doe ik verkeerd, het lijkt wel alsof ik in een vicieuze cirkel ben beland, hoe kom ik hier weer uit?”, vraagt ze.


We praten met elkaar over welk patroon zich steeds herhaalt in haar leven. Ze ziet dat ze bang is om straks geen geld meer te verdienen en haar droom op te moeten geven, maar ze heeft hier inmiddels wel iets op gevonden. Ze signaleert steeds sneller dat ze vanuit haar angst negatieve gedachten heeft en soms lukt het haar ook dit weer los te laten. Ze komt dan wel weer in een modus waarin ze geniet van haar werk. Nu lijkt er toch iets anders aan de hand te zijn. Ze zegt: “Ik probeer te luisteren naar wat het universum me allemaal wil vertellen, maar dat lukt niet”.

Mijn oren spitsen zich en ik vraag door wat ze hiermee bedoelt. Ze doelt erop dat ze niet alleen met haar hoofd, maar ook met haar buik en haar hart werkt en nog is het niet genoeg. Als ik haar vraag of ze al eerder in haar leven in zo’n vicieuze cirkel is beland, geeft ze aan dat ze jarenlang in een spirituele gemeenschap heeft geleefd. Het belemmerende gevoel herkent ze daarvan. En dan ineens gebeurt er iets. Ik vraag haar of de overeenkomst kan zijn dat ze ook toen en nu weer verwacht dat het universum (of de leefgemeenschap) een antwoord geeft, in plaats van dat ze ziet dat ze zelf kan bepalen hoe ze haar leven wil vormgeven. Ze voelt een knoop in haar maag en ze wordt emotioneel. Diep in zichzelf ontdekt ze nu allerlei overtuigingen die zeggen dat zij het niet zelf kan. Haar eigen beeld wordt ook telkens bevestigd en de cirkel is weer rond. Voor haar is dit de missing link.


Ruimte voor verdriet

Meestal weten we heel goed wat we doen of hoe we iets moeten doen, maar hoe vaak komt het voor dat diepere, onbewuste overtuigingen roet in het eten gooien? Bijna 95% van ons gedrag wordt bepaald door onbewuste processen. Zo ook bij deze dame. Ik vermoed dat bijna iedereen die een nieuw bedrijf wil starten of een droom wil waarmaken met dit soort ondermijnende overtuigingen te maken krijgt. Je voelt je diep van binnen niet goed genoeg of je twijfelt aan je kwaliteiten en talenten. Dat betekent niet dat je je ideaal of droom op moet geven. Dat zou jammer zijn. Het betekent wél dat je stil moet staan bij het verdriet dat je hebt omdat je jezelf in de steek hebt gelaten. Het is vergelijkbaar met een relatie die is beëindigd. Ook dan kun je boos zijn op de ander en denken dat hij of zij je iets heeft aangedaan, maar uiteindelijk rouw je omdat je, eerder in dat proces, jezelf tekort hebt gedaan.

Die pijn wil een waardige plek krijgen en dat kan alleen maar als je stilstaat en voelt wat het met je doet. Ik word stil op het moment dat deze mevrouw tot dit inzicht komt. Ik voel kippenvel op mijn armen verschijnen. Dat is altijd een teken dat er iets moois gebeurt. Dat het klopt waar we nu als mens zijn.

Een diepe verbinding en ontzag voor het moment waarin we samen bekennen dat het leven best goed in elkaar zit volgens geniale wetmatigheden.


Wat doe je als je een onbewuste overtuiging aan de oppervlakte hebt gekregen?

Er zijn veel tips die ik je kan geven, maar ik ben er zelf voorstander van om echt te blijven stilstaan en te voelen waar je bent. Ik raad deze dame aan om haar werkmodus even te laten en van moment tot moment, dus in het hier en nu, te voelen wat ze wil doen, waar ze zin in heeft. Of dat is om te huilen, om te schreeuwen, om wat van zich af te schrijven, dat maakt niet uit: als het maar helemaal voor haarzelf is. Voor iedereen is dat anders. Het gaat erom dat je in het reine kunt komen met jezelf. Dat is een louterend proces. Dingen die je dan moet doen, werken niet en hebben ook geen zin. Je kunt nooit pushen waar je bent, want het moment van dieper inzicht komt pas wanneer de tijd er rijp voor is, of zoals in het geval van mijn klant, wanneer ze zichzelf zo zat is dat ze voelt dat er iets anders nodig is dan ze tot nu toe heeft geprobeerd.

Gelukkig belde ze mij. Daarmee nam ze het heft in eigen handen. Voor een ander is het vaak makkelijker om de patronen en de overeenkomsten te zien. Ik vind het een geruststellende gedachte dat je nooit verder hoeft te zijn dan waar je bent. Het leven is op zich al een heel spektakel!


Hoe zorg je er dan weer voor dat je bedrijf floreert?

Ondanks dat je misschien al een tijd lang tegen de klippen op aan het werken bent, kun je op elk moment verrast worden en ervoor kiezen het anders te doen.

Als je zeker bent van je droom, geef deze dan niet op, maar weet dat je soms eerst iets moet

opruimen onderweg voordat je weer verder kunt. Hoe minder ballast je met je mee hoeft te

dragen, hoe makkelijker het gaat. In het geval van mijn klant weet ik zeker dat ze binnenkort weer als een speer zal gaan, omdat ze vandaag heeft ingezien en ervaren dat wie zij in de kern is al prachtig is en alle moeite waard, ook als het soms wat lijkt tegen te zitten.


Wil jij ook jouw missie (meer) zichtbaar maken en zorgen dat jouw idealisme een succes wordt? Doe dan mee met de Challenge 'Maak werk van je idealen'.

120 weergaven

Comments


bottom of page