top of page

Je kop boven het maaiveld uitsteken, waarom is dat zo lastig?


Het is een bekend Nederlands gezegde: "Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg." Dit spreekwoord lijkt goed te passen bij de Nederlandse cultuur, waar bescheidenheid en nederigheid hoog in het vaandel staan. Het is echter niet alleen in Nederland waar het lastig kan zijn om je kop boven het maaiveld uit te steken. In veel culturen en samenlevingen kan het moeilijk zijn om uit de massa te springen en jezelf te onderscheiden. Maar waarom is dit eigenlijk zo en waarom is het belangrijk om juist wel je kop boven het maaiveld uit te steken?


Risico op afwijzing en kritiek

Een van de belangrijkste redenen waarom het lastig kan zijn om je kop boven het maaiveld uit te steken, heeft te maken met het risico op afwijzing en kritiek. Als je opvalt en iets nieuws probeert, loop je het risico om bekritiseerd te worden. Mensen zijn vaak bang voor wat anderen van hen denken, en het kan daarom veiliger lijken om zich aan te passen aan de norm en zich niet te veel te onderscheiden.


Tijd en energie

Daarnaast kan het ook lastig zijn om je kop boven het maaiveld uit te steken omdat het veel tijd en energie kost. Als je iets nieuws wilt proberen of een innovatief idee hebt, kan dit veel inspanning en doorzettingsvermogen vereisen. Niet iedereen is bereid of in staat om deze inspanning te leveren.


Sociale normen en groepsdruk

Een andere belangrijke factor is de druk van sociale normen en groepsdruk. Als de meerderheid van de mensen zich op een bepaalde manier gedraagt, kan het moeilijk zijn om jezelf anders te gedragen. Mensen hebben vaak de neiging om zich aan te passen aan de normen van hun sociale groep en willen niet uit de toon vallen.


Niet willen opvallen

Tot slot kan ook angst voor succes een rol spelen bij het niet willen opvallen. Succes kan namelijk ook beangstigend zijn, omdat het nieuwe verantwoordelijkheden en verwachtingen met zich meebrengt. Daarnaast kan succes ook jaloezie en negatieve reacties van anderen opleveren, wat sommige mensen kan afschrikken.


Maatschappelijk belang

Hoewel het begrijpelijk is dat mensen soms liever niet opvallen, kan het ook belangrijk zijn om je kop boven het maaiveld uit te steken en jezelf te laten zien. Hier zijn een paar redenen waarom:

Innovatie: Als niemand ooit nieuwe ideeën of benaderingen probeert, zou de wereld stilstaan en zouden we nooit vooruitgang boeken. Het is belangrijk om mensen aan te moedigen om nieuwe dingen te proberen en innovatief te zijn.

Leiderschap: Mensen die hun kop boven het maaiveld uitsteken en succesvol zijn, kunnen anderen inspireren en leiden. Ze kunnen anderen laten zien dat het mogelijk is om je dromen na te jagen en te slagen, en zo een positieve invloed hebben op anderen.

Persoonlijke groei: Als je jezelf uitdaagt en nieuwe dingen probeert, kan dit je persoonlijke groei en ontwikkeling bevorderen. Je kunt nieuwe vaardigheden ontwikkelen, je zelfvertrouwen vergroten en meer voldoening uit het leven halen.

Verandering: Als je je kop boven het maaiveld uitsteekt en verandering teweegbrengt, kun je een positieve impact hebben op de wereld om je heen. Dit kan variëren van kleine veranderingen in je lokale gemeenschap tot grotere, wereldwijde initiatieven.

Het kan eng zijn om jezelf te laten zien en risico's te nemen, maar het kan ook zeer de moeite waard zijn. Door jezelf uit te dagen en nieuwe dingen te proberen, kun je persoonlijke groei ervaren en anderen inspireren. Laten we onszelf dus aanmoedigen om onze kop boven het maaiveld uit te steken en onze unieke talenten en ideeën te delen met de wereld.


Waarom juist nu?

Er zijn verschillende redenen waarom het juist nu belangrijk is om je kop boven het maaiveld uit te steken. Hieronder bespreek ik er een paar:


1. Maatschappelijke verandering: We bevinden ons momenteel in een tijd van grote maatschappelijke veranderingen, zoals de klimaatcrisis, de pandemie en de opkomst van nieuwe technologieën. Dit biedt kansen voor mensen om nieuwe oplossingen te bedenken en zichzelf te laten zien als leiders in deze veranderende tijden.

2. Technologische vooruitgang: De snelle technologische vooruitgang biedt ook nieuwe mogelijkheden om jezelf te onderscheiden en nieuwe dingen te proberen. Door technologie kunnen mensen over de hele wereld verbinding maken en ideeën delen, wat kan leiden tot nieuwe samenwerkingen en innovaties.

3. Veranderende arbeidsmarkt: De arbeidsmarkt is de afgelopen jaren sterk veranderd, met een toename van freelancers, ondernemers en start-ups. Dit biedt meer kansen voor mensen om hun eigen bedrijf te starten en zichzelf te laten zien als innovatieve ondernemers.

4. Diversiteit en inclusie: Er is momenteel veel aandacht voor diversiteit en inclusie in onze samenleving. Door jezelf te laten zien als iemand met een unieke achtergrond, ervaring of vaardigheid, kun je bijdragen aan het bevorderen van inclusie en het versterken van de samenleving als geheel.


Kortom, er zijn veel kansen en mogelijkheden om jezelf te laten zien en je kop boven het maaiveld uit te steken. Door nieuwe ideeën te bedenken, samen te werken met anderen en jezelf te laten zien als een innovatieve en creatieve persoon, kun je bijdragen aan positieve veranderingen en de toekomst vormgeven.


Ben jij er klaar voor om jouw Pionierend Leiderschap te omarmen? Bestel dan nu mijn boek 'Pionierend Leiderschap, een bevrijdend perspectief voor een wereld in transitie'.

Comments


bottom of page