top of page

Weerstand tijdens je pionierende project? Waarom dat nuttig is én een goed teken



Ben je net lekker op dreef met een nieuw project of de opzet van je pionierende plan of bedrijf, komt er een boel weerstand op je pad. Allerlei tegenslagen die je niet voorzien had. Het zorgt er misschien voor dat je het bijltje erbij neergooit. Maar dat laatste is wel heel erg zonde en totaal niet nodig.


Weerstand heeft een functie

We zijn vaak geneigd om weerstand te labelen als iets dat negatief en ongewenst is, terwijl weerstand een natuurlijke functie heeft. “Het is de tegenwind die de vlieger doet stijgen” is niet zomaar een Chinees gezegde. Het heeft een kracht in zich die ervoor kan zorgen dat ook jouw idealen vleugels krijgen en realiteit kunnen worden.


Fantastische plannen

De kans is groot dat we meer leren van mensen die het niet met ons eens zijn dan van de mensen die het wel met ons eens zijn. Toch zijn we vaak geneigd om de mensen op te zoeken die onze plannen fantastisch vinden en laten we degenen die weerstand bieden het liefste links liggen.


Michael Fullan, auteur van het boek‘Leiderschap in een cultuur van verandering’ onderscheidt hierin twee belangrijjke denkrichtingen waarbij respect voor externe weerstand (van buitenaf) noodzakelijk is:


1. Mensen die weerstand bieden, hebben soms ideeën die wij over het hoofd hebben gezien, met name in veelomvattende of complexe situaties of bij het oplossen van vraagstukken waarvan het antwoord onbekend is. Mensen bieden weerstand omdat zij daar in hun ogen goede redenen voor hebben. Het kan zijn dat zij alternatieven zien waar wij nooit van ons leven aan gedacht hebben.


2. Tegenstanders zijn cruciaal bij het implementeren van iets nieuws. Respect voor weerstand is essentieel; als je het negeert, is het slechts een kwestie van tijd voordat het zijn tol eist. Wanneer je als pionier bijvoorbeeld een verandering in een organisatie wilt invoeren en iedereen lijkt meegaand, zal de nieuwe koers makkelijk om zeep kunnen worden gebracht. Omdat mensen het bijvoorbeeld niet zien zitten en toch hun eigen (oude) koers blijven varen.


Verstoort evenwicht

Fullan merkt hierbij op dat, in het geval van een succesvolle verandering, je je niet zo hoeft te storen aan anderen die het evenwicht verstoren. Je zult merken dat als je de weerstand respecteert en als onderdeel ziet van de verandering, deze krachten elkaar in evenwicht houden.

Hoe ga jij om met weerstand? Zijn er bepaalde fasen of omstandigheden waarbij je extra weerstand ervaart?


Meer weten?

In mijn boek ‘Pionierend Leiderschap, een bevrijdend perspectief voor een wereld in transitie’ beschrijf ik verschillende soorten weerstand die pioniers op hun pad tegenkomen en hoe je hiermee om kunt gaan. Of je nu in een organisatie werkt of net met een nieuw plan of project bezig bent, je hebt een missie en wilt deze zo goed mogelijk aan de wereld laten zien.

Rond 15 december ligt mijn boek in de winkel en is nu alvast te bestellen via deze link, Bol.com, Managementboek of Youbedo.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page