top of page

Het belang van focus voor ondernemers met een missie: laat je niet afleiden!

Bijgewerkt op: 5 sep. 2023


focus zonder afleiding
focus-lens

In de wereld van ondernemerschap draait alles om visie, passie en vastberadenheid. Ondernemers met een missie hebben een diepgeworteld verlangen om een positieve impact te maken en verandering teweeg te brengen in de wereld. Maar te midden van alle uitdagingen en kansen waarmee ze worden geconfronteerd, is er één cruciale vaardigheid die het verschil kan maken tussen succes en stagnatie: focus.


Afleidingen?

Focus is de kunst van het richten van je aandacht, energie en middelen op de juiste activiteiten die bijdragen aan het realiseren van je missie. Het betekent het bewust selecteren van prioriteiten en het vermijden van afleidingen die je weg kunnen leiden van je lange-termijn-doelen. Voor ondernemers met een missie is focus van onschatbare waarde en kan het een essentieel hulpmiddel zijn om vooruitgang te boeken en duurzaam succes te behalen.


Optimale inzet van middelen

Eén van de belangrijkste redenen waarom focus zo belangrijk is voor ondernemers met een missie, is de beperkte beschikbaarheid van middelen. Vaak heb je niet dezelfde financiële en personele middelen als grote gevestigde bedrijven. Daarom is het van vitaal belang om de beschikbare middelen optimaal te benutten en te investeren in die activiteiten die de grootste impact hebben op het realiseren van de missie. Focus houden helpt je om duidelijke doelstellingen te stellen en de middelen gericht in te zetten, waardoor je efficiënter en effectiever kunt werken.


Waarom het vaak niet lukt

Je hebt wel duidelijk dat je iets positiefs wilt bijdragen aan de maatschappij met je onderneming. En voor die missie doe je werkelijk alles! Ook zo efficiënt mogelijk en met alle middelen die je tot je beschikking hebt. Wat als het dan toch niet lukt? Ik weet uit ervaring dat het een uitdaging is om elke dag opnieuw verbindingen te leggen en met hetzelfde bezig te zijn. Dezelfde boodschap uit te dragen. Mijn boek ‘Pionierend Leiderschap’ alleen al heeft zo’n 50 maatschappelijk relevante boodschappen in zich. Deze filosofie die ik wil uitdragen neigt er dan ook naar om er telkens weer een ander aspect onder de aandacht te brengen. Tot ik inzag dat dat helemaal niet nodig is en het ook afbreuk doet aan mijn focus en boodschap. Sindsdien richt ik me op 1 aspect namelijk ondernemers helpen met meer impact in hun bedrijf. Al het andere inspireert hen later wel, maar ik begin met het belangrijkste. Zo kunnen zij beter het verschil maken.


Afdwalen

Ik kan je vertellen dat de versimpeling me enorm veel werk scheelt en ik veel doelgerichter werk. Je kunt, als je te veel in de breedte werkt, overweldigd raken of afdwalen van je oorspronkelijke missie. Door je te concentreren op de belangrijkste doelen en prioriteiten, gaat je energie en veerkracht niet verloren, zelfs in moeilijke tijden. Focus stelt je in staat om problemen systematisch aan te pakken, alternatieve oplossingen te verkennen en door te gaan, ondanks de obstakels die je tegenkomt.


Makkelijker keuzes maken

Bovendien heeft focus een positieve invloed op de besluitvorming. Ondernemers met een missie worden vaak geconfronteerd met talloze mogelijkheden en keuzes. Het is verleidelijk om jezelf te verspreiden en verschillende projecten tegelijkertijd aan te pakken. Dit kan helaas ook leiden tot een gebrek aan diepgang en het versnipperen van middelen. Focus houden stelt je in staat om weloverwogen beslissingen te nemen en je te concentreren op de projecten en initiatieven die het meest bijdragen aan je missie. Door focus toe te passen, kun je prioriteiten stellen, strategische keuzes maken en je richten op de meest veelbelovende mogelijkheden, waardoor je een grotere kans hebt om succesvol te zijn.


Merkidentiteit

Naast het maximaliseren van de effectiviteit en efficiëntie, heeft focus ook een positieve invloed op het opbouwen van geloofwaardigheid en het creëren van een sterke merkidentiteit. Ondernemers met een missie streven naar het creëren van waarde en het oplossen van maatschappelijke problemen. Door consistent te blijven in je focus en toewijding aan je missie, kun je het vertrouwen van je klanten, investeerders en andere belanghebbenden winnen. Focus helpt bij het opbouwen van een reputatie als een betrouwbare en authentieke ondernemer, wat cruciaal is voor het aantrekken van steun en het opbouwen van lange-termijn-relaties.


Welke manieren zijn er om meer focus te krijgen?

Om effectief te blijven focussen, zijn er enkele strategieën die je kunt toepassen.


1. Duidelijke visie en missie

Door een helder beeld te hebben van wat je wilt bereiken, kun je je energie en middelen richten op de activiteiten die het meest bijdragen aan die visie.


2. Evalueer regelmatig en stel prioriteiten

Kijk regelmatig terug en kijk hoever je bent. Evalueer waar nodig en stel prioriteiten. Kijk of je op het spoor bent dat je wilt en stel zo nodig bij. Door te prioriteren en te focussen op de meest waardevolle en impactvolle taken, kun je de groei en ontwikkeling van je bedrijf en vooral je missie stimuleren.


3. Minimaliseer afleidingen

Voorkom afleiding. Bekijk eens wat je op een dag doet en waar je in gaat op afleidingen. Heb je een georganiseerde werkomgeving? Werk je vanuit een vaste structuur? Heb je voldoende pauzes waarin je juist andere dingen kunt doen? Laat je elke mailtje of appje voor gaan? Zorg dat je allerlei tijd verspillende activiteiten op een tijdstip doet dat je ‘vrij’ bent. Het stellen van specifieke doelen en het plannen van je tijd kan ook helpen om je aandacht gefocust te houden. Ik werk zelf heel fijn met een to-do list die ik wekelijks bijwerk. Ik zie dan wat ik al gedaan heb en wat er nog meer moet gebeuren. Het is nooit meer werk dan ik in een weekje kan behappen. En ik kan prioriteiten op mijn to-do-list zetten. Ook heel handig.


Heb jij duidelijk hoe het komt dat je weleens minder focus hebt dat je zou willen? Kijk of je deze kunt oplossen met een van de hierboven genoemde manieren. Er zijn nog veel meer handige tips die ik binnenkort graag met je deel in de Challenge 'Maak werk van je idealen'.

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page