top of page

Kies een baan die bij je past en je hoeft nooit meer te werken

Bijgewerkt op: 17 jan.
De wijze woorden van de Chinese filosoof Confucius zijn actueler dan ooit: "Kies een baan die bij je past en je hoeft nooit meer te werken." In een tijd waarin steeds meer mensen ervaren dat een baan in loondienst niet langer voldoening schenkt, en zelfs banen die uitsluitend gericht zijn op geld verdienen slechts een tijdelijke bevrediging bieden, is het goed om na te denken over wat ons écht gelukkig maakt op de lange termijn.

 

Het gevoel van stagnatie, het idee van 'is dit het nu?', kan leiden tot een tussentijdse fase waarin het oude niet meer vervullend is, maar het nieuwe, datgene wat je werkelijk wilt doen, nog niet helder voor je is. Bovendien lijkt het pad naar dat gewenste nieuwe doel vaak onoverkomelijk ver. Hoe kun je dan ontdekken wat het beste bij je past en waar je werkelijk gelukkig van wordt?

 

Zelfreflectie is de sleutel

Voordat je de juiste baan kunt kiezen, is het belangrijk om jezelf goed te leren kennen. Neem de tijd voor zelfreflectie en analyseer wat je passies, talenten en kernwaarden zijn. Wat vind je écht leuk om te doen? Wat zijn jouw unieke vaardigheden en wat zijn de zaken die je absoluut belangrijk vindt in het leven? Door deze aspecten helder te krijgen, leg je de basis voor een carrière die niet alleen financieel bevredigend is, maar ook emotioneel en persoonlijk.

 

Door je passies te ontdekken en te onderzoeken, krijg je inzicht in welke richting je carrière zou kunnen gaan.

Ontdek je passies en hobby's

Vaak schuilen onze diepste verlangens in de activiteiten waar we het meest van genieten. Wat zijn je hobby's? Waar gaat je hart sneller van kloppen als je erover praat? Door je passies te ontdekken en te onderzoeken, krijg je inzicht in welke richting je carrière zou kunnen gaan. Misschien is het tijd om van je hobby je werk te maken en je passie te volgen?

 

Onderzoek de mogelijkheden en creëer je eigen pad

Een vastomlijnd pad naar het ideale beroep bestaat vaak niet. Het vergt creativiteit en durf om je eigen weg te banen. Onderzoek de mogelijkheden en wees niet bang om buiten de gebaande paden te treden. Misschien zijn er opleidingen, cursussen of netwerkmogelijkheden die je kunnen helpen om de kennis en ervaring op te doen die nodig zijn voor de door jou gewenste carrière.

 

Leer van anderen

Niets is waardevoller dan ervaringen delen en leren van anderen die al succesvol zijn in het vakgebied dat jou interesseert. Zoek mentors, lees inspirerende verhalen en deel je eigen ambities met mensen die je bewondert. Dit kan niet alleen waardevolle inzichten opleveren, maar ook de broodnodige motivatie om je eigen weg te volgen.

 

Durf te experimenteren

Soms is de enige manier om erachter te komen of een bepaalde baan bij je past, door het gewoon te proberen. Durf te experimenteren met tijdelijke projecten, stages of freelance-opdrachten. Op deze manier kun je ontdekken of de dagelijkse realiteit van een bepaalde functie overeenkomt met je verwachtingen. Een leiderschapstrainer die ik goed ken heeft een tijdje totaal iets anders gedaan. Hij werkte in de bediening van een 5 sterrenrestaurant en kwam hierdoor met hele andere mensen en werkmethoden in contact en ontdekte op die manier wat hem juist wel en niet aansprak. Dat maakte zijn keuze voor wat hij nodig heeft in zijn werk een stuk eenvoudiger. Het hoeft dus niet meteen de definitieve juiste keuze te zijn, maar je kunt ook genieten van de route ernaartoe.


Onthoud de wijze woorden van Confucius en kies een pad dat niet alleen leidt tot financieel succes, maar ook tot een vervullend en gelukkig leven.

 

Verwachtingen van anderen

Het vinden van werk dat écht bij je past en waar je gelukkig van wordt, vergt tijd, zelfreflectie en durf. Laat je niet leiden door de verwachtingen van anderen of de druk van de maatschappij. Door te investeren in het begrijpen van jezelf en het volgen van je passies, kun je een pad creëren dat niet als 'werken' aanvoelt, maar eerder als het najagen van je levensdoel. Onthoud de wijze woorden van Confucius en kies een pad dat niet alleen leidt tot financieel succes, maar ook tot een vervullend en gelukkig leven.


PS: Durf jij ook de stap aan om werk te maken van je idealen? Op 29 januari 2024 start de Challenge ‘Maak werk van je idealen’ weer en daarin ga je aan de slag met het ontdekken of verder vormgeven van jouw missie. Je zorgt dat jouw maatschappelijke missie slaagt en je daar de nodige impact mee hebt. Met de kortingscode LASTMINUTE kost je deze 10 daagse challenge slechts € 27,- i.p.v. € 49,-

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page